فهرست مطالب

فصلنامه تاریخ اسلام
پیاپی 3 (پاییز 1379)

  • تاریخ انتشار: 1379/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی محمد ولوی* صفحات 7-23

    زندگی رسول گرامی اسلام (ص) و ایمه اطهار (ع) سرشار از نکاتی است که اگر با نگاهی نو به آن توجه شود, بسیاری از خط مشی ها و سیاست های اصولی در حوزه های مختلف علمی, معرفتی, اجتماعی, سیاسی, دفاعی و... شناسایی خواهد شد. بررسی دقیق و همه جانبه ابعاد مختلف زندگی این بزرگان, مخصوصا با شیوه های جدید و بابهره گیری از آخرین دستاوردهای علمی, از ضرورت های جوامع اسلامی است. یکی از حساس ترین و سرنوشت سازترین حوادث صدر اسلام, غزوه احزاب است. مورخان, این غزوه را بیشتر از آن جهت با اهمیت می دانند که آخرین صحنه تهاجم دشمن به نیروهای اسلام و نقطه اوج اقدامات دفاعی مسلمین بود. اما آن چه کمتر در منابع تاریخی مورد توجه قرار گرفته, مدیریت این حادثه سرنوشت ساز و مهم است. مدیریت پیامبر اکرم (ص) در جریان این غزوه ابعاد مختلفی دارد. در مقاله حاضر کوشش شده است, در حد امکان یکی از اقدامات مدیریتی پیامبراکرم (ص) در جریان یکی از تدابیر آن حضرت یعنی ((حفرخندق)) مورد بحث و بررسی قرار گیرد. البته مقاله حاضر به مدیریتی که رسول الله (ص) در جریان حفر خندق اعمال فرمودند محدود نمی شود, بلکه موضوع اداره و بهره گیری کامل از این اقدام دفاعی هم مورد بحث قرار می گیرد.

  • غلامرضا جمشید نژاد* صفحات 24-55

    بعد از فتح مغرب, مسلمانان درپی فتوحات دیگری بودند تا زمینه نشر اسلام را هرچه بیشتر فراهم آورند. آمادگی مسلمانان و بروز شرایط مناسب, زمینه فتح یکی از مناطق وسیع یعنی اندلس را ممکن ساخت و با فتح آن, اسلام تمام این منطقه را فرا گرفت. ابتدا سیاست های مسالمت آمیز حکام و اتحاد مسلمانان توانست مسلمانان را به عزت و افتخار برساند, ولی دیری نپایید که بروز اختلافات قبیلگی و آشوب های سیاسی, سرزمین اندلس را در معرض تاخت وتاز اسپان, فرانک ها و... قرار داد. مقاله حاضر با تکیه بر منابع اصیل به بررسی حوادث تاریخی فوق از سال 92 138ه' می پردازد.

  • نگار ذیلابی* صفحات 56-68
    مورخان بسیاری, پی درپی به موضوع شورش عباسیان به عنوان یکی از برجسته ترین ماجراهای تاریخ صدر اسلام پرداخته اند.(2) با این همه, هنوز پاسخ های قانع کننده ای به بسیاری از پرسش های مربوط به این موضوع داده نشده است و هم چنان برگه های ناگشوده از این تاریخ پرحادثه, پیش روی محققان و پژوهشگران قرار دارد. در این مقاله, با معرفی یکی از بزرگ ترین مبلغان این نهضت, بکیربن ماهان, سعی شده است نقش رهبری وی در هدایت نهضت, ابتدا در کوفه و سپس در خراسان به طور دقیق تری مورد توجه قرار گیرد و سیر وقایع در پرتو اطلاعاتی که منابع حول محور رهبری و نقش ویژه او به دست داده اند (با تإکید بر کهن ترین منابع و مآخذ موجود), پیش روی خوانندگان قرار گیرد. البته لازم به توضیح است که با مطالعه سرگذشت و نقش برگزیدگان و چهره های برجسته و به اصطلاح قهرمانان داستان, هرگز نمی توان به نموداری درست و علمی از یک جنبش دست یافت, بلکه بیشترهواداران فرودست یک نهضت هستند که ضمن ایفای نقش اصلی, ماهیت و مسیر کلی قیام را رقم می زنند. و متإسفانه منابع کهن و تاریخ نگاری سنتی همواره از بازشناسی انبوه فرودستان تن زده و تنها به بزرگان کم شمار پرداخته اند. با وجود این, نگارنده قصد تبیین ماهیت قیام و بررسی, ابعاد مختلف آن را ندارد, بلکه درپی ارایه برخی نکات ارزشمندی است که تعقیب زندگی سیاسی بکیر به دست می دهد. با این امید که این تحقیق زمینه و تمهیدی باشد برای بررسی و پژوهشی جدیتر.
  • حجت الله جودکی* صفحات 69-105
    امویها در شرق, روم و مغرب به فتوحات ادامه دادند. سرزمین مغرب مدت یک قرن ناآرام بود و میان خوارج, امویها, عباسیان و کارگزاران ایشان دست به دست می شد. با حاکمیت اغالبه در افریقیه, از نزاع ها کاسته شد و آن سرزمین روبه عمران و آبادانی نهاد. عرب های مهاجر با بربرها, یعنی ساکنان بومی آن سرزمین, آمیختند و به عرب های افریقایی تبدیل شدند و نسل, فرهنگ و زندگی جدیدی به وجود آمد که از اسلام, سنت های قبایلی و شرایط منطقه ای متإثر بود. محمد زینهم محمد عزب که کتاب ((تاریخ مملکه الاغالبه)) نوشته ابن وردان را تصحیح کرده, مقدمه و حواشی مفصلی به آن افزوده است. مقاله حاضر ترجمه این مقدمه است.
  • متی موسی*، حسین مفتخری صفحات 106-127

    مقاله حاضر ترجمه فصل 22 از کتاب extremist shiites (غلات شیعه) اثر متی موسی است که به سال 1982 در آمریکا منتشر گشته است. نیمی از حجم کتاب مزبور به تاریخ و عقاید فرقه نصیری از فرق غالی شیعی اختصاص دارد که در قسمت مربوط به تاریخ این فرقه، نویسنده طی چهار فصل: نصیریان در دوره متقدم، نصیریان در دوره میانه، نصیریان در دوره قیمومیت فرانسه و بالاخره قدرت گیری نصیریان در سوریه، تحولات تاریخی این فرقه را با دقت مورد بررسی قرار می دهد. در مقاله حاضر که به تاریخ متقدم نصیریان اختصاص دارد، نویسنده پس از ذکر مقدمه ای مختصر در اهمیت توجه به نصیریان از سوی نویسندگان معاصر شرق و غرب، به واسطه قدرت گیریشان در سوریه (از زمان حافظ اسد)، و بیان مکانهایی که نصیریان در حال حاضر در آنجا سکنا دارند، چگونگی ظهور و پیدایش نصیریان و تاریخ متقدم ایشان را به بحث می گذارد و پس از بیان و بررسی انتقادی نظریه های گوناگون در وجه تسمیه این فرقه، پیدایش آن را به شخصیتی ایرانی به نام محمد بن نصیر (متوفای 270ه) که ظاهرا از اصحاب امام حسن عسکری (ع) بوده و در مقام ایشان غلو کرده، می رساند.

  • یعقوب آژند* صفحات 128-160
    مقاله حاضر, حضور تشیع امامیه را در جامعه اسلامی به خصوص ایران سده چهارم هجری به بحث می گیرد. این جستار به ویژه به پیوند مذهب امامیه با آل بویه و علت دگرسانی آل بویه از مذهب زیدی به مذهب امامی و ارتباط آن با قدرت های شیعه آن روزگار (فاطمیان, قرمطیان, زیدیان یمن) عطف توجه دارد. بسط و توسعه جغرافیایی مذهب تشیع امامی نیز از مسایلی است که محل بحث قرار گرفته است. شیوه های بالندگی و رشد و گسترش فرهنگی شیعه امامی و نیروهای همبسته بدان از ملزومات این جستار است که در ضمن آن آداب و سنن شیعی, اندیشه وران فقهی و فرهنگی, موانع بازدارنده و یا پیش برنده نیز بحث و فحص شده است. در این بررسی سعی شده از منابع اصلی تسنن و تشیع علی السویه از برای حصول نتایج منطقی بهره گیری شود. نکته دیگر این که در این مقاله سیر تاریخی تشیع امامی مطمح نظر بوده نه سیر کلامی آن که خود مقوله مفصل دیگری است و نگارنده تلاش کرد این دو مقوله را که از ویژگی های بیشتر تحقیقات شیعی معاصر است از هم جدا کند تا به نتایج تاریخی صریح و بارزی دست یابد.
  • عبدالله ناصری طاهری* صفحات 161-180
    سیر تطور فرقه اسماعیلیه و انشعابات درونی آن, راهگشای مطالعه مناسبات اسماعیلیان با مخالفان است. اوج این مناسبات در قرن پنجم و ششم هجری که مصادف با جنگ های صلیبی است تعریف می شود. دشمنی تشیع با این فرقه بیشتر در چارچوب اعتقادی قابل بررسی است, اما مناسبات خصمانه جریان عمومی اهل سنت با آن ها علاوه بر توجیه مکتبی و اعتقادی, بیشتر در بستر سیاسی قابل تإمل است و این بدان علت است که دو جریان فراگیر حامی اهل سنت یعنی ((خلافت عباسی)) و ((سلطنت سلجوقی)) از دو سو تهدید می شوند: یکی دولت ریشه دار و مقتدر مستعلوی مصر و دیگری دولت سیاسی و نظامی الموت; اولی رقیب عباسیان در خلافت بوده و دومی بر هم زننده کیان سلجوقی در چند دهه. موضع گیری اسماعیلیان نزاری نسبت به جنگ صلیب هم در این رهگذر شکل می گرفت. نزاریان شام به عنوان یک اقلیت سیاسی نظامی برای حفظ موقعیت خود در منطقه, مناسبات خود را با طرفین صلیبی و سلجوقی تعریف می کردند.
|
  • Ali Muhammad Valvi * Pages 7-23

    Member of the teaching staff in Al. Zahra university The lives of holy Prophet and Imams peace be upon them are full of points which can clarify most of fundamental policies in different scientific, gnostical, social, political and defensive fields. The careful and multilateral examintion of the holy prophet and Imams' lives peace be upon them, specially by using the new methode is one of the necessities of Islamic societies. One of the most important and crucial events in the early Islam, is the battle of Ahzab. The historians believe that this battle's role is very important in the history of Islam, because it was the last attack of enemies against muslem forces and it was, also, the climax of muslem's defnsive actions. But, what has not been taken into consideration in the historical sources, is the guidance and management of this crucial and important event. the holy prophet's management during this battle has different dimensions (aspect).By this article it has been tried to discuss one of the holy prophet's managerial measures, namely, digging the Ditch which is one of his military strategies. This article, of course, is not limeted only to the prophet's management during digging the Ditch, but complete reaping of the benefits of this defensive action is also discussed.

  • Gholamreza Jamshid-Nezhad Avval * Pages 24-55

    After capturing Maghreb, Moslems sought for more conquests in order to make the field ready to spread Islam more and more. The Moslems' readiness and appropriate circumstances prepared the arrangements for the spread of Islam in a vast area, called Andulus. And when Andulus was captured, Islam covered the whole area. At first, the rulers' peaceful polices and the Islamic solidarity led to the Moslems' dignity and honor. However, before long, tribal discrepancies and plitical unrests brought Andulus under the attack of Spans and Franks. The present article, based on original references, examines the above historical events from 711 to 755 A.D.

  • Negar Zeylabi * Pages 56-68
    Member of the Encyclopedia of the world of Islam. Many historians have researched about Abbasides' rebellion, repeatedly, as one of the most important events of the early Islam. However,there are no convincing replies for numerous questions about this subject yet. And there are still a lot for the researchers to find out about in this regard. In this article, by introducing one of the greatest emissaries of this movement, Bokayr b. Mahan, It has been tried to examine the role of his guidance and leadership, more exactly, first in kufeh and then in khorasan. And after that it has been tried to acquaint the readers with the process of events according to the facts which the resources give us about the leadership and his special role (with an emphasis on the oldest sources). It should be mentioned, of course that, It is never possible to get correct and scientific information of a movement, by studying the story and the so-called heroes of the story. But in most cases these are the inferior supporters who play the basic role in a movement and determine its nature and its course. In additian unfortunately the old sources and traditional historiography have always avoided to recognize the numerous inferior people and have just paid attention to few famous and recognized characters. However, the writer does not want to clarify the nature of insurrection and examine its different aspects, but he tries to explaine some valuable points which can be obtained by following Bokayr's political life. By this article, the writer wishes to take the first step for a more serious research and examination.
  • Hujjatallah Judaki * Pages 69-105
    Umayid expanded their conquests in the East, West and Rome. The west territory was in an unrest for a century and was exchanged among the Umayids, Abbasides and kharijites and their agents. When Aghalebe came to power in Africa, the quarrels subsided and this territory began to develope and flourish. The immigrant Arabs get married to Barbarians, the native people of that territory, turned into african arabs. And a new generation, culture and life appeared influenced by Islam, tribal custom and regional conditions. Mohammad Zynham Mohammad Azb, who has revised the book "Tarikh-e Mamlekat Al-Aghalebe" which is written by b. verdan, has added an introduction and some marginal notes to it.
  • Matta Mousa *, Hosein Moftakhary Pages 106-127

    Member of the Teaching Staff in Tehran teacher training university. The present article is a translation of the 22nd chapter of "Etremist Shiites", written by Matta Mousa, published in the United States in 1982. Half of the mentioned book is about the history, and ideas of Nosiri Sect, one of Shiites Extremist sects. Discussing the history of the sect, the author careflly examines the historical changes of the sect in four chapters, namely: Nosirian in the preliminary period, Nosirian in the middle age, Nosirian in the period of France Colony, and finally, Nosirian coming to power in Syria. In the present article, which is about the preliminary history of Nosirian, the author has started with a brief introducrion about the importance of consideration of Nosiran by current writers from East and West, because of their coming to power in syria (initated by Hafiz Asad), The author has also explained about the locations in which Nosirain live now. Then the quality of Nosirian's appearance and their prelimimary history are discussed. Then, the article, after a critical presention of the views about the Denamination of this sect, ascribes its presence to an Iranian, called Mohammad b. Nosair, (died in 270 A.H) who had apparently been a follower of Imam Hasan Asgary (the 11th shiite leader p.b.u.h.). It has also been mentioned that the position of Mohammad b. Nosair, has been exaggerated.

  • Yaghob Azhand * Pages 128-160
    This article discusses the presence of Imamiyah - Shiism in Islamic society. The discussion, especially, gives careful consideration to the relation of Imamie religion with All-e Booiye, Furtheremore the article examines the reasons of the change in All-e Booyes religion from Zeydi to Imamiyah and how this change is related to Shiite authorities - Fatemian, Ghermatian, Yaman's Zeidian - of that days. The geograghical expansion and development of Imamiyah - Shiism religion is, also, one of the questions which is discussed. The Shiite's ways of growth and development, cultural expansion of Imamiyah - Shiism and its affiliated forces are from the necessaries of this discussion. The Shiite's customs, cultural and religious thinkers, the obstacles in the way of progress and the things that smoothed the way of progress are talked about during this discussion. It has been tried to use the Sunnite and Shiite's main sources, similarily, in order to derive logical conclusions. It should be noted, also, that in this articte the Imamiyah - Shiite's histotrical evolution has been considered, and the theological process has been left out for a more detailed discussion. The author has tried to separate these two subjects wihch are the characterists of most of the contemporany Shiite's researches in order to derive explicit and obvious conclusions.
  • Abdullah Naseri - Taheri * Pages 161-180
    The process of the transformation in the Ismaili sect and its interal branches can be very helpful in studying Ismaili's position taking against its opponents. The climax of the mentioned process coincides with Crusades during the eleventh and twelfth centuries. The hostility of Shiism against Ismaili has an idiological basis, however Sunni's general enmity towards Ismaili, in addition to its idiological basis, may also be examined from political point of view. Because the two popular supporters of Sunnis, namely Abbassid Caliphate and seljuki Dynasty were threatened by two fronts: first, the mighty Alawite rule in Egypt and second, the military and political rule in Alamout. The first one competed with Abbasids for seizing the power and the second agitated Saljuki's realm. The position of the Nazaris Branch of Ismaili in regard with Crusades was detrmined by the mentioned circumstances. The Nazaris, as a political and military minority in Damascus, had to balance rheir relations with their Christian and Saljuki counterparst in order to maintian their position